Kiflice sa ajvarom i sirom

LenkaLenka
Kuvar
266
3
610
4
03/12/2020
"Već osećamo miris sveže pečenih kiflica..."
Priprema60 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno80 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano84
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4.5 od 5

Potrebni sastojci

  • sveži kvasac - 20 g
  • toplo mleko - 250 ml
  • šećer - 1 kašičica
  • jaja - 2 kom.
  • ulje - 200 ml
  • brašno - 600 g + za rad
  • so - 1 kašičica
  • nadev
  • sir - 200g
  • ajvar - 2 kašike
  • jaja - 1 kom. (za premazivanje)
  • susam - po potrebi (za posipanje)
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac potopiti u mleko, dodati kašičicu šećera, pa sačekati da zapeni. Umestiti testo od brašna, soli, ulja i dva jajeta, tako da bude vazdušasto i da se ne lepi za ruke. Ostaviti testo na toplom mestu (prekriveno krpom), da nadođe (oko 20-30 minuta ili više u zavisnosti od sobne temperature, bitno je da se duplira).

Testo izručiti na pobrašnjavljenu radnu površinu i blago ga premesti (vrlo malo je potrebno, ne treba da bude tvrdo testo). Podeliti testo u nekoliko jufkica (4-5) i svaku rastanjiti do debljine oko 1/2 cm.

Zatim, razrezati kao za kiflice (unakrst, oko 8-12 delova), na širi deo staviti fil po želji (ja spremam sa ajvarom i sirom, sirom, sirom i spanaćom, šunkom i trapist sirom, džemom od šipka, džemom od šljiva … – ma, podnosi sve).

Urolati u kiflicu, blago preklapajući vrhove ka unutra, ne pritiskati mnogo krajeve prilikom preklapanja i motanja.

Ređati u pleh (ne mazati pleh uljem), premazati umućenim jajetom, posuti susamom ili kimom i peći u zagrejanoj rerni na 200º C oko 20 minuta (da budu zlatno žute boje).

Izvaditi iz rerne i služiti tople.

Rejting

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar