Način pripreme
Kvasac potopiti u mleko, dodati kašičicu šećera, pa sačekati da zapeni. Umestiti testo od brašna, soli, ulja i dva jajeta, tako da bude vazdušasto i da se ne lepi za ruke. Ostaviti testo na toplom mestu (prekriveno krpom), da nadođe (oko 20-30 minuta ili više u zavisnosti od sobne temperature, bitno je da se duplira).
Testo izručiti na pobrašnjavljenu radnu površinu i blago ga premesti (vrlo malo je potrebno, ne treba da bude tvrdo testo). Podeliti testo u nekoliko jufkica (4-5) i svaku rastanjiti do debljine oko 1/2 cm.
Zatim, razrezati kao za kiflice (unakrst, oko 8-12 delova), na širi deo staviti fil po želji (ja spremam sa ajvarom i sirom, sirom, sirom i spanaćom, šunkom i trapist sirom, džemom od šipka, džemom od šljiva … – ma, podnosi sve).
Urolati u kiflicu, blago preklapajući vrhove ka unutra, ne pritiskati mnogo krajeve prilikom preklapanja i motanja.
Ređati u pleh (ne mazati pleh uljem), premazati umućenim jajetom, posuti susamom ili kimom i peći u zagrejanoj rerni na 200º C oko 20 minuta (da budu zlatno žute boje).
Izvaditi iz rerne i služiti tople.