Način pripreme
Za testo:
Sjediniti mlaku vodu i mlako mleko, dodati izmrvljen kvasac i šećer, te izmešati. Zatim dodati omekšali margarin, jaja, belance i so. Postepeno dodavati brašno i zamesiti mekše testo.
Ostaviti da odstoji pola sata prekriveno providnom prianjajućom folijom.
Za nadev:
U šerpu usuti mleko, dodati šećer, mak, izmešati i staviti na vatru. Kuvati pet minuta, skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Na pobrašnjenu radnu površinu izručiti nadošlo testo, premesiti i podeliti na 2 dela oblikujući jufkice.
Obe jufkice razviti oklagijom u krug. Iseći ih na po osam trouglova za kiflice.
Po kašičicu nadeva od maka stavljati na svaki trougao i urolati.
Pleh obložiti pek-papirom i poređati pripremljene kiflice.
Mleko i žumance razmutiti viljuškom i premazati kiflice.
Peći 30 minuta na 180 stepeni.
Pečene kiflice izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohlade.
Kiflice sa nadevom od maka složiti na tacnu i poslužiti. Po želji posuti šećerom u prahu.