Način pripreme
Pastrmke se očiste od unutrađnjosti i krljušti i operu se pod mlazom hladne vode.
Pomoću oštrog noža se prave prorezi po koži.
Posipaju se solju i crnim biberom spolja, iznutra i u prorezima. Zalivaju se sokom od polovine limuna i ostavljaju se na hladnom na 30 minuta.
Pirinač se opere i ocedi od vode.
Povrće se očisti (luk, šargarepa, tikvice) i sitno se isecka, s tim što se tikvica, ukoliko je mlađa, ne guli. Dinstaju se u tiganju sa masnoćom i prstohvatom soli dok ne omekšaju, dodaje se pirinač oceđen od vode i nakon minutu, dve i vrući bujon od povrća. Ostavlja se na još nekoliko minuta dok pirinač ne upije tečnost i prebacuje se u tepsiju.
Pastrmke se stavljaju na pirinač, a čenovi belog luka se gule i seckaju tanko i raspoređuju u proreze kože i u stomake ribe.
Cele grančice peršuna se ubacuju u stomake pastrmke. Ostala polovina limuna se nasecka na tanke kriške i nekoliko kriški se ubacuje u stomake, a ostale se stavljaju na ukusne pastrmke.
Na kraju se pastrmke zalivaju tankim mlazom ulja ili maslinovog ulja i tepsija se uvija listom aluminijumske folije.
Kalifornijska pastrmka sa pirinčem i tikvicama u sredini se peče u umerenoj rerni (180 stepeni) dok pečena pastrmka ne bude gotova - otprilike 30-40 minuta.
Na kraju pečenja skinite foliju kako bi ribe dobile ukusnu srebrnkastu boju.
Prijatno!
Ukoliko vam se ovaj recept dopao, probajte i ove recepte za pastrmku na roštilju i pastrmku u tiganju.