Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena Riba»Kalifornijska pastrmka iz rerne sa pirinčem i prazilukom

Kalifornijska pastrmka iz rerne sa pirinčem i prazilukom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Kalifornijska pastrmka iz rerne sa pirinčem i prazilukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
17/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Serviramo kalifornijsku pastrmku toplu i uživamo u dobijenim komplimentima"

Potrebni sastojci

  • kalifornijska pastrmka - 1 velika riba, 600 g (očišćena)
  • beli luk - 2 velika čena
  • limun - 1/2 komada
  • ulje - 4 supene kašike
  • biber - 3 prstohvata, sveže samleven
  • majčina dušica - 2 prstohvata ili po ukusu
  • so - po ukusu
  • za pirinač
  • praziluk - 1 struk, veliki
  • pirinač - 1 čaša, 300 ml
  • čubar - 1 bogat prstohvat
  • ulje - 6 - 7 supenih kašika
  • so - po ukusu
  • biber - 1 prstohvat
  • riblji bujon - oko 800 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Kalifornijsku pastrmku, prethodno očišćenu od unutrašnjosti i krljušti operite i osušite. Imajte u vodu da se sveža riba ne pere dugo, nego samo koliko je potrebno da se odvoje ostaci krvi i nečistoća iz stomaka.

2. Napravite poprečne, ne mnogo duboke proreze po leđima pastrmke. Uradite to veoma oštrim nožem, pošto je koža na leđima mnogo debela i upirna. Pošto je riba velika, to će pomoći da se brže prirpemi ii u isto vreme sa pirinčem, koji će se bolje začiniti.

3. Natrljajte celu kalifornijsku pastrmku uljem, biberom, sokom od limuna i po želji koru - izrendajte samo žuti deo, majčinu dušicu i so. Trudite se da najviše ide u stomak i proreze. U njih stavite i beli luk, isečen na kriške.

Ostavite tako ribu da se začini 2-3 sata u frižideru. Ja je stavljam direktno u pleh u kojem pečem, i uvijam providnom folijom. Pleh treba da bude veliki i da riba slobodno legne u njega, da se ne savija i da ima mesta da stane i pirinač.

4. Iseckajte praziluk i dinstajte u ulju dok ne omekša. Sipajte pirinač, prethodno opran od skroba, dodajte so, čubar, lovorov list i biber i mešajte 2-3 minuta da se lepo proprži i da postane kristalan.

5. Prebacite u pleh sa strane ribe i siapjte bujon od ribe (može voda ili bujon od povrća). Za količinu tečnosti se orijentišite prema upustvu na pakovanju, zato što je svaka vrsta pirinča različita i nije još potreban jednak odnos vode.

6. Pecite ispod folije 10-12 minuta na 180 stepeni da se dinsta, posle skinite foliju i povećajte stepene na 200 dok pirinač ne upije tečnost, a pečena pastrmka ne dobije tamno srebrnkastu koricu, naboranu lagano. Drugi indikator da je gotova je da je tečnost iz otvora isparila. Nakon što izvadite iz rerne uvijte pleh folijom i ostavite da odstoji 5-10 minuta.

Za to vreme kalifornijska pastrmka iz rerne sa pirinčem će nastaviti da se kuva. Ako koristite male pastrmke, dobro je da ih dodate kasnije u pirinač.

7. Servirajte ukusno praznično jelo obavezno dok je toplo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: