Način pripreme
Namočite pasulj za janiju uveče. Ujutru ga dobro operite i stavite u ekspres lonac. Sipajte vodu i kuvajte 20 minuta. Isključite, prospite vodu i operite ga.
Ponovo ga stavite u šerpu, ali ovog puta dodajte sočivo. Zatvorite i kuvajte 10 minuta.
Ogulit ei naseckajte povrće. Sitno ga naseckajte. Stavite ga u šerpu. Zatvorite i kuvajte 10 minuta. Ispustite paru i otvorite. Stavite taljatele, začine i paradajz pire. Ponovo zatvorite i kuvajte još 10 minuta.
Za to vreme napravite zapršku.
U tiganj stavite malo maslinovog ulja i dodajte alevu papriku, a nakon nekoliko minuta i brašno. Stavite zapršku u pasulj uz neprestano mešanje. Kuvajte 1-2 minute i isključite.
Ova ideja za gustu janiju od pasulja ili sočiva je veoma ukusna i zasitna.