Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Vegetarijansko jelo iz nekoliko delova sa mlečnim dresingom

Vegetarijansko jelo iz nekoliko delova sa mlečnim dresingom

Raya AndonovaRaya Andonova
Šef kuhinje
5131851k279
Vegetarijansko jelo iz nekoliko delova sa mlečnim dresingom
Fotografije: Raya Andonova
1 / 2
11/07/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Prilikom serviranja u duboki tanjir se stavlja svaka komponentna - kinoa, leblebija sa paradajzom, sočivo sa tofu sirom, i odozgo se završi mlečnim dresingom."

Potrebni sastojci

  • kinoa - 1 šolja
  • vegeta - 1/2 kašičice
  • Leblebija
  • leblebija - 2 konzerve
  • čeri paradajz - 200 g
  • crveni luk - 1/2 glavice
  • beli luk - 2 čena
  • dimljena aleva paprika - 1/2 kašičice
  • paradajz pire - 1 supena kašika
  • so i crni biber
  • peršun
  • Sočivo sa tofu sirom
  • sočivo - 1/2 šolje, namočeno
  • tofu sir - 200 g
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • limun - 1 supena kašika
  • origano - 1 supena kašika
  • so - 1/2 kašičice
  • crni biber
  • hranljivi kvasac - 2 supene kašike
  • krastavac - 1/2 komada
  • crveni luk - 1 mali komad
  • zeleniš - peršun, mirođija, menta
  • Balzamiko dresing
  • balzamiko sirće - 1 supena kašika
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • senf - 1 kašičica
  • beli luk u prahu - 1 kašičica
  • so - 1/2 kašičice
  • crni biber
  • Mlečni dresing
  • kiselo mleko - 8 - 10 supenih kašika
  • tahini - 1 supena kašika
  • limun - 1/2 komada
  • pasta od belog luka - 1 supena kašika (opcije: sos od belog luka, beli luk u prahu, naseckani beli luk)
  • mirođija - 3 struka
* merne jedinice

Način pripreme

Kinoa se opere i kuva u 2 šolje vode sa vegetom tako što se, nakon što provri, ostavlja poklopljena na isključenoj ringli 15 minuta - za to vreme će upiti vodu.

Za leblebiju crveni luk se sitno isecka, a beli luk se usitnjava. Na zagrejanom ulju se zaprži luk sa prstohvatom soli. Ubrzo nakon toga se dodaje beli luk, a nakon njega čeri paradajz i dimljena aleva paprika. Zapržavaju se nekoliko minuta dok ne počnu da mekšaju. Zatim se dodaje paradajz pire i leblebija zajedno sa vodom iz jedne konzerve. Ostavlja se na još 5-7 minuta. Ukoliko je veoma tečno, može da se doda 1-2 kašičice kukuruznog skroba direktno u tečnost uz brzo mešanje. Začinjava se solju i crnim biberom po ukusu i sa malo naseckanog prešuna.

Priprema se marinada za tofu sir od maslinovog ulja, sveže ceđenog limunovog soka, origana, soli, crnog bibera i hranljivog kvasca. Dobro se izmeša i njime se zaliva tofu sir naseckan na kockice. Stavlja se u frižider.

Za to vreme se kuva sočivo i ostavlja se malo da se ohladi.

Krastavac se nasecka na kockice, luk - sitno, a zeleniš se usitnjava. Priprema se balzamiko dresing.

Kada je sočivo gotovo, u njega se dodaje krastavac, luk, beli luk, zeleniš, oceđen marinirani tofu sir i zaliva se balzamiko dresingom. Dobro se izmeša i ostavlja se sa strane.

Na kraju se pravi mlečni dresing, tako što se kiselo mleko dobro promeša sa tahinijem, sveže ceđenim limunovim sokom, belim lukom u prahu i naseckanom mirođijom.

Prilikom serviranja vegetarijanskog jela, u duboki tanjir se stavlja svaka komponentna - kinoa, leblebija sa paradajzom, sočivo sa tofu sirom, i odozgo se završi mlečnim dresingom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: