Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Vazdušaste lepinje za Duhovske Zadušnice

Vazdušaste lepinje za Duhovske Zadušnice

Vazdušaste lepinje za Duhovske Zadušnice
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Takođe možete pripremiti ove mekane lepinje sa sirom za Zadušnice"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 150 ml
  • voda - 100 ml, mlaka
  • ulje - 100 ml
  • kvasac - 20 g ili 1 suv
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 2 kašičice
  • jaja - 1 komad, bez žumanca, koje je za mazanje
  • brašno - 700 g
  • preliv
  • žumanca - 1 komad, od jajeta
  • kiselo mleko - 200 g
  • sir - 100 g izmrvljen
  • seme - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Mekane kao pamuk, ukusne i jednostavne za pripremu. U mlaku vodu izmrviti kvasac, dodati šećer i 2-3 kašike brašna, pa ostavite da da se aktivira.

U brašno sipajte kvasac, dodajte ulje, toplo sveže mleko i posolite. Umesi se meko testo, ostavimo ga da naraste na toplom mestu.

Ja sam odvojila 1/3 testa jer je pleh bio mali, ali vi podelite testo na 12 delova. Svaki se spljeska u krug, stavimo mleveni sir unutra i oblikujemo loptu.

Lepinje sa sirom poređajte u pleh premazan uljem. Ostavila sam ih 15 minuta, pa na prazna mesta posipamo sir i pripremimo preliv.

Umuti se kiselo mleko sa jednim žumancem. Svaku lopticu prelijte po jednom kašikom i pospite semenkama. Stavljam u hladnu rernu, uključim na 170 stepeni.

Pecite do zlatne boje, oko 40-45 minuta, pokrivajući folijom pred kraj da ne zagore. Mekane kao pamuk i ukusne lepinje za Duhovske Zadušnice!

Od preostalog testa pripremila sam pržene mekike.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: