Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Pogača za Zadušnice

Pogača za Zadušnice

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k4919k409
Pogača za Zadušnice
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 8
23/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
7
"Da se setimo onih koje smo voleli, a koji nisu više sa nama - pogača za Zadušnice."

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 250 ml
  • kvasac - 20 g
  • so - 1 kašika ravna
  • šećer - 1 kašika ravna
  • ulje - 2 kašike
  • maslac - 1 kašike
  • žumanac - 1
  • brašno - 600 g
  • nadev
  • sir - 70 g
  • kačkavalj - 70 g
  • susam
  • mak - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U 100 ml toplog mleka se rastvori kvasac i pomeša se sa šećerom. Ostavi se na toplom 40 minuta da se udvostruči.

Testo se podeli na dva dela, prvi deo se podeli na 8 loptica, jedno za listiće a od ostalih se formiraju male pogače.

Svaka se premaže maslacem i u sredinu se stave kockice sira i kačkavalja. Krajevi se skupe i oblikuje se lopta.

Poređaju se u pleh, prekriven papirom za pečenje.

Preostalo testo se podeli na dva dela, prvi se podeli na onoliko koliko ima loptica u plehu. Svaki deo se razvuče, premaže maslacem, uvija u rolat. Nožem se raseče sa dve strane, a sredina se ostavlja cela.

Napravljeni listići se stavljaju na svaku lopticu.

Preostalo testo se razvuče u pravougaoni oblik, premaže se maslacem i pospe makom. Uvija se u rolat, preseče na sredini na dva dela i oblikuje se ruža. Stavlja se na sredinu pogače.

Nakon 15 minuta premaže se žumancem, umućenim sa 2 kašike mleka i posipa susamom.

Peći u rerni ugrejanoj na 180 stepeni 40 minuta do zlatnožute boje. U znak sećanja na preminule bliske osobe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anonimni
Anonimni
Ова погача никако не може да буде за задушнице јер има квасца и превише је китњаста за такав повод.
Пре објаве проверите обичаје.
10.06.2022 17:29