Način pripreme
Pileći bataci se operu i osuše. Začine se solju, biberom i alevom paprikom.
Pirinač se opere i potopi u hladnu vodu.
Bukovača se ispere hladnom vodom i iseče na trake. Drške se uklanjaju. Ako je bukovača domaća, možete ga samo očistiti četkom bez pranja.
Luk, beli luk i šargarepa se oljušte i iseckaju.
U tiganju zagrejte ulje i maslac i u njemu na umerenoj temperaturi kratko propržite pileće batake, tek toliko da se zapečate sa svih strana i porumene.
Izvadite ih i u istu masnoću stavite luk, beli luk i šargarepu. Dinstaju se dok ne omekšaju. Dodajte pečurke. Posle nekoliko minuta dodajte oceđeni pirinač. Snažno promešajte i nakon još nekoliko minuta sipajte vrući pileći bujon.
Dodati začine po ukusu - so, biber i seckani peršun i ostaviti na umerenoj vatri dok pirinač ne upije deo bujona.
Zatim se jelo prebacuje u tepsiju u kojoj će se peći pileći bataci sa pirinčem.
Odozgo se dodaju pileći bataci, tepsija se pokrije aluminijumskom folijom i pirinač sa pečurkama se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotov (oko 50 minuta).
Pileće batake sa pirinčem i bukovačom izvadite iz rerne i ostavite poklopljene još 15 minuta folijom da pirinač ostane sočan.
Prijatno!