Način pripreme
Sat vremena pre samog kuvanja namočite zdrav crni pirinač u pola litre tople vode. Nakon toga ga obilno isperite svežom vodom. Prednost je što se vreme kuvanja skraćuje i iz njega se odvajaju neželjene materije poput arsena.
U tiganj na srednjoj temperaturi stavite ulje /maslinovo ulje/, dodajte luk, nakon pet minuta šargarepu i beli luk. Kada se izdinstaju, dodajte pirinač sa solju u smesu. Ostavite je da vri na tihoj vatri dok pirinač ne upije tečnost.
Svaki list vinove loze stavite sa blistavim delom ka dole na dasku.
Začinite gotovu smesu sa pirinčem sa svim začinima i paradajz pireom. Dobro je izmešajte i stavite 1-2 kašičice nadeva na svaki list vinove loze. Uvijte male i stegnute sarmice, poređajte ih u đuveč, na čije dno ste prethodno stavili dva lista loze, pokrijte tanjirom, okrenutim naopako.
Zalijte toplom posoljenom vodom, koliko je potrebno da pokrijte listove sarme od vinove loze. Zalijte odozgo sa dve supene kašike ulja /maslinovog ulja/. Pecite na 200 stepeni 60 minuta.
Poslužite posne sarme od listova vinove loze sa crnim pirinčem u đuveču sa kiselim mlekom.
Takođe pogledajte kako se obrađuju listovi vinove loze za sarme i kako da čuvate listove vinove loze u teglama.