Način pripreme
Listovi vinove loze za sarme, ako su sveži, potope se u vrelu vodu na 1 minut da se popare. Ako su iz prodavnice, imajte na umu da mogu biti veoma slani.
U šerpi propržite sitno iseckanu šargarepu, pola paprike, crni luk - po želji. Zatim se dodaje mleveno meso, koje se takođe proprži.
Nakon što je sve isprženo (preplanulo), dodajte pirinač, dodajte vodu i dodajte začine.
Ne kuvamo dok se potpuno ne skuva, već do pola.
Čekamo da se ohladi i napunimo listove vinove loze, vodeći računa da ih ne prepunimo. Ja lično stavljam po kašiku ili po na svaku sarmu od vinove loze.
Dno veće šerpe prekrijemo listovima, gde ređamo sarmice. Na kraju ponovo stavljamo 2-3 lista da ih prekrijemo i pritisnemo sve tanjirom.
Sarme od listova vinove loze sa mlevenim mesom i pirinčem prelijemo vodom do polovine i kuvamo na srednjoj vatri oko sat i po do dva.