Način pripreme
Sarme od listova vinove loze sa telećim mlevenim mesom - sočne, aromatične i veoma ukusne. Svi kući ih vole.
U tiganju dinstamo sitno iseckan luk i beli luk, dodajemo malo više od kašičice aleve paprike. Nakon toga dodajemo oprani pirinač i mešamo dok ne postane providan.
Dodajemo preostale začine i mešamo često. Na kraju dodajemo mleveno meso i isključujemo ringlu. Mešamo dobro (da bi se pomešalo mleveno meso sa pirinčem), da se ne skuva mleveno meso.
Kad se malo ohladi uvijamo sarme od listova vinove loze, da ne budu mnogo stegnate. Na dno šerpe stavljamo nekoliko listova i sarme ređamo preko.
Kuvamo oko sat vremena sa i 10-15 minuta, pazimo da voda ne ispari, ako ispari dodajemo još.
Poklopimo tanjirom. Korišćena voda je proposrica pirinču, meri se istom čašom 1 čaša pirinča - 3 čaše vode.
Ako korisite sveže listove loze - dobro ih operite i poparite 10-15 sekundi u vreloj posoljenoj vodi. Nakon toga uvijte sarme.
Sarme sa listovima vinove loze servirajte tople ili hladne sa kiselim mlekom.
Neka vam je slatko!