Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Posne sarme od listova vinove loze sa suvim šljivama

Posne sarme od listova vinove loze sa suvim šljivama

Elena StoichovskaElena Stoichovska
Pomoćnik kuvara
7519302
Posne sarme od listova vinove loze sa suvim šljivama
Fotografije: Elena Stoichovska
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Jedinstvene sarmice sa šljivama i posnim nadevom - jedite sa zadovoljstvom i do mile volje"

Potrebni sastojci

  • listovi vinove loze - 1 1/2 tegle (po 680 g)
  • luk - 3 glavice
  • šargarepa - 2 komada
  • celer - 1 mala glavica
  • smeđi pirinač - 300 g
  • paprike - 100 g, suve
  • šljive - 150 g, suve, bez koštica
  • voda - 600 ml
  • rasol - 300 ml, za kuvanje
  • ulje - 100 ml
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • čubar - 1 kašičica
  • peršun - 1/2 veze
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined Mnogo puta sam rekla da volim čudne i netipične kombinacije. Kao na primer sarme od listova vinove loze sa šljivama - em slatke, em kisele, ne samo od ukusa šljiva, nego i od rasola. Pripremaju se ne mnogo drugačije od standardnih sarmi, a izuzetno interesantnog su ukusa.

Da pređemo na recept:

Šargarepu, luk i celer sitno iseckamo. Luk i šargarepu pržimo u ugrejanoj masti. Dodajemo celer, promešamo i ostavljamo da se dinsta.

Sušeni paradajz sečemo na trakice i dodajemo u smesu od povrća. Začinimo biberom i čubrom.

Promešamo i dodajemo oprani pirinač. Promešamo malo i pržimo. Sipamo toplu vodu i kuvamo dok pirinač ne nabubri - oko 5 minuta.

Peršun sitno isečemo. Dodajemo ga u smesu. Promešamo. Skidamo nadev sa vatre i ostavljamo sa strane da se ohladi. Začinimo solju i biberom.

Suve šljive sečemo na pola. Nije potrebno prethodno da ih potopimo, pošto će prilikom kuvanja da narastu dovoljno.

Nadev rasporedimo u listove vinove loze i uvijamo sarme, u svaku stavljamo i po pola šljive.

Poređamo u šerpu i prelivamo rasolom. Kuvamo na tihoj vatri dok ne ostanu na masti - oko 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: