Način pripreme
Kupus očistimo od spoljašnjih listova, operemo i isečemo krupnioje. Posipamo sa malo soli i izgnječimo rukama.
Luk sitno iseckamo, šargarepu na kockice.
Ulje ugrevamo u šerpi sa debelim dnom i u njega stavljamo semenke korijandera i mirođije. Čim počnu da puštaju arome, dodajemo luk i pržimo dok ne omekša.
Dodajemo izgnječeni kupus postepeno, mešamo s vremena na vreme.
Naon što dodamo sav kupus, šerpu poklopimo, temperaturu smanjujemo i ostavljamo da se dinsta. S vremena na vreme skidamo poklopac i mešamo. Ako je potrebno dodajemo i malo vode, zavisi od kupusa.
Nakon 20 minuta dodajemo alevu papriku, so po ukusu, beli luk isečen na kriške, oljuštene i isečene komade paradajza, šargarepu, ljute paprike očišćene od semenki i lovorov list.
Ostavljamo da se kuva dok ne bude gotovo. Deset minuta pre nego što bude gotovo, dodajemo mleveni biber i kumin, sok od limuna po ukusu.
Po želji prilikom serviranja možemo posuti sitno iseckanom svežom mirođijom.
Mamin sveži kupus je gotov.
Ako vam se recept dopada, probajte i predloge za kupus iz rerne ili klasični kupus sa svinjetinom.