Način pripreme
Školjke se pažljivo očiste metalnom četkom od algi, peska i rakova. Ukoliko ima polomljenih, bacite ih. Ukoliko ima otvorenih, lagano ih kucnite i ukoliko se ne zatvore, takođe ih bacite.
Stavite ih u široku i duboku posudu sa poklopcem sa strukićem ruzmarina i malo ulja, poklopite ih i uključite ringlu. Kuvanje traje do desetak minuta nakon stavljanja na ringlu. Periodično protresite posudu.
Sačekajte da se školjke ohlade i odvojte meso od ljuske. Ako ima neotvorenih školjki - takođe ih bacite.
U tiganju na srednjoj ringli istopite maslac sa uljem i dinstajte crveni luk naseckan na polumesece.
Kada luk malo omekša, dodajte meso školjki i zapržite i njih kratko, zatim dodajte naseckani beli lk, so i crni biber po ukusu.
Zalijte sokom od polovine limuna i ostavite na ringli dok se ne redukuje - otprilike minutu ili dve.
Poslužite meze sa kriškicom limuna, posuto sitno seckanim peršunom.
Dinstane školjke sa crvenim lukom i belim lukom su veoma ukusne!
U sezoni školjki obavezno probaje ove školjke sa belim vinom ili školjke sa ljuskom.