Način pripreme
Prethodno ogulite paradajz i iseckajte ga na kockice. Zagrejte ulje u dubokom tiganju na umerenoj vatri. Dodajte sitno naseckanu papriku, luk i beli luk.
Kuvajte uz mešanje otprilike 5 minuta dok ne omekša. Izvadite povrće. U isti tiganj dodajte ćorizo, tako što se prethodno izvadili omotač. Pržite pritiskajući kašikom dok se ne pretvori u mrve i zaprži otprilike 10 minuta.
U međuvremenu u posudu stavite veći deo pasulja i uređajem za gnječenje krompira ga izgnječite. U ćorizo sipajte izgnječeni pasulj, ostali pasulj u zrnu, zaprženi luk i beli luk.
Dobro izmešajte. Dodajte paradajz u kockicama i pileći bujon. Kuvajte bez poklopca otprilike 20 minuta uz periodično mešanje dok se jelo ne zgusti.
Sklonite sa vatre, dodajte limunov sok i izmešajte. Sipajte u duboku posudu i pospite narendanim čedar sirom.
Servirajte kao glavno jelo po želji sa tortiljama ili namazom sa tortilja čipsom.
Meksički namaz sa crvenim pasuljem i ćorizom (frihole rančeros) je veoma ukusan.
Ako volite meksičku kuhinju, probajte i naše recepte za čili kon karne, klasični gvakamole ili domaće naćose.