Način pripreme
Meso se izdrobi u mleveno meso (ili se samelje u mašini za mlevenje mesa). Ostavlja se da se odmori na 12 sati u frižideru i ponovo se izdrobi ili samelje.
Ljuta paprika se veoma sitno nasecka. Dodaju se začini i crni luk narendan na sitno rende i sve se dobro izmeša.
Dodaju se aleva paprika i crni biber, kumin, beli luk, ulje, prašak za pecivo, gazirana voda i so.
Mesi se otprilike 20 minuta i ostavlja se na makar 60 minuta u frižideru. Oblikuju se ćevapčići i ćuftice.
Gotovi čevapčići se ostavljaju da prenoće u frižideru, pokriveni providnom folijom. Peku se na jako zagrejanom i dobro podmazanom roštilju. Mogu da se spreme i na gril tiganju i na roštilju.
Za ljuti sos se pomešaju paradajz pire, maslinovo ulje, ljuta aleva paprika i dimljena paprika. dodaje se beli luk u prahu.
Poslužuje se sa prilogom od prženih krompirića i ljutog sosa.
Srpski roštilj sunce je gotov.
Ako voliš srpsku kuhinju, probaj i ove predloge za srpsku pitu gibanicu ili srpsku Urnebes salatu.