Način pripreme
Med i šećer se zagreju u šerpi na vodenoj pari i sipaju se u posudu.
Dodaju se jaje, rum i meki maslac ostavljen na sobnoj temperaturi.
Smesa se energično izmeša viljuškom ili mikserom, dok se ne pretvori u penu.
Brašno se proeseje kroz sito dva puta i dodaju se prašak za pecivo, soda i začini* - začin miks za medenjake sadrži muskatni oraščić, đumbir u prahu, kardamon, cimet, karanfilić.
Postepeno se dodaje uz neprestano mešanje u posudu. Treba da se dobije glatko, meko i lepljivo testo, koje se uvija u foliju za sveže čuvanje i stavlja se u frižider na nekoliko sati (minimum barem 2 sata) da se stegne.
Testo se deli na male lopte, posipa se brašnom i razvija se oklagijom na papiru za pečenje. Debljina razvijene kore ne treba da bude veća od 1 centimetra. Medenjaci se seku modlicama za kolače - zvezde, srca, zvonca, cvetovi - šta vam se dopada.
Medenjaci se prebacuju u tepsiju obloženu papirom za pečenje, peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni na otprilike 8-10 minuta.
Kada se ohlade, ukrašavaju se i čuvaju u kutijama.
Jolini medenjaci su gotovi.
Ako vam se dopadaju ovi medenjaci, preporučujemo da probate i naše recepte za čokoladne medenjake i klasične božićne medenjake.