Jolini medenjaci

ZoriZori
Guru
8842835k
Jolini medenjaci
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
8 min.
Ukupno
38 min.
Porcije
10
"10 minuta pecite i nakon toga zezanje ceo dan - to su ovi ukusni medenjaci!"

Potrebni sastojci

  • med - 250 g, tečni
  • smeđi šećer - 130 g
  • rum - 2 supene kašike
  • jaja - 1 komad
  • kravlji maslac - 100 g
  • brašno - 500 g
  • so - 1 prstohvat
  • prašak za pecivo - 1 kesica (10 g)
  • soda za hleb - 1/2 kašičice
  • začini - 1 kašičica, miks za medenjake*
  • brašno - za dodatno mešenje i razvijanje
* merne jedinice

Način pripreme

Med i šećer se zagreju u šerpi na vodenoj pari i sipaju se u posudu.

Dodaju se jaje, rum i meki maslac ostavljen na sobnoj temperaturi.

Smesa se energično izmeša viljuškom ili mikserom, dok se ne pretvori u penu.

Brašno se proeseje kroz sito dva puta i dodaju se prašak za pecivo, soda i začini* - začin miks za medenjake sadrži muskatni oraščić, đumbir u prahu, kardamon, cimet, karanfilić.

Postepeno se dodaje uz neprestano mešanje u posudu. Treba da se dobije glatko, meko i lepljivo testo, koje se uvija u foliju za sveže čuvanje i stavlja se u frižider na nekoliko sati (minimum barem 2 sata) da se stegne.

Testo se deli na male lopte, posipa se brašnom i razvija se oklagijom na papiru za pečenje. Debljina razvijene kore ne treba da bude veća od 1 centimetra. Medenjaci se seku modlicama za kolače - zvezde, srca, zvonca, cvetovi - šta vam se dopada.

Medenjaci se prebacuju u tepsiju obloženu papirom za pečenje, peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni na otprilike 8-10 minuta.

Kada se ohlade, ukrašavaju se i čuvaju u kutijama.

Jolini medenjaci su gotovi.

Ako vam se dopadaju ovi medenjaci, preporučujemo da probate i naše recepte za čokoladne medenjake i klasične božićne medenjake.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: