Apetitka od paradajza

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj77003
19/04/2018
"Znate, da se apetitka ne pravi za ljude koji nemaju apetit, već za one koji znaju kako da jedu sa apetitom!"
Priprema60 min.
Kuvanje180 min.
Ukupno240 min.
Porcije10
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano214
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • paradajz - 5 kg , paradajz pire
  • paprika - 4 kg, crvena babura
  • ljute papričice - nekoliko (po ukusu)
  • beli luk - 3 glavice
  • peršun - 1 vezica
  • ulje - 200 ml
  • sirće - 200 ml, jabuovo
  • šećer - 1/2 šolje
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Ispecite babure, očistite ih i sameljite u mašini. Paradajz se očisti, iseče na polovine i takođe se samelje u mašini, koja odvaja ljuske i semenke.

I da ih sameljete cele nije problem. Stavite sok u veliku šerpu da vri, mešajući dok se ne odvoji vodeni od mesnatog dela.

Oljuštite beli luk, izgnječite ga, a peršun isecite na sitno. U već dobijeni paradajz pire dodajte mleven babure, gnječeni beli luk, sirće, ulje, šećer i so. Dodajte i nekoliko nožem napuknutih ljutih papričica koje posle možete da izvadite iz apetitke.

Ostavite da vri na slaboj vatri dok mešate drvenom varjačom. Nakon izvesnog vremena izvadite papričice, da ne postane previše pikantna.

Kuvajte apetitku s paradajzom dok se ne dobije gustina koju vi želite. Skroz na kraju se dodaje peršun i sklanja se nakon dva minuta mešanja. Po želji možete da pasirate smesu, da se dobije maksimalno fin pire.

Sipajte ga u teglice, zatvorite ih i sterilišite 20-30 minuta. Od ovih sastojaka se dobija 10-12 teglica.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar