bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Apetisani»Apetitka od paradajza

Apetitka od paradajza

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
531393294
Apetitka od paradajza
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 2
19/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
240 min.
Porcije
10
"Znate, da se apetitka ne pravi za ljude koji nemaju apetit, već za one koji znaju kako da jedu sa apetitom!"

Potrebni sastojci

  • paradajz - 5 kg , paradajz pire
  • paprika - 4 kg, crvena babura
  • ljute papričice - nekoliko (po ukusu)
  • beli luk - 3 glavice
  • peršun - 1 vezica
  • ulje - 200 ml
  • sirće - 200 ml, jabuovo
  • šećer - 1/2 šolje
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Ispecite babure, očistite ih i sameljite u mašini. Paradajz se očisti, iseče na polovine i takođe se samelje u mašini, koja odvaja ljuske i semenke.

I da ih sameljete cele nije problem. Stavite sok u veliku šerpu da vri, mešajući dok se ne odvoji vodeni od mesnatog dela.

Oljuštite beli luk, izgnječite ga, a peršun isecite na sitno. U već dobijeni paradajz pire dodajte mleven babure, gnječeni beli luk, sirće, ulje, šećer i so. Dodajte i nekoliko nožem napuknutih ljutih papričica koje posle možete da izvadite iz apetitke.

Ostavite da vri na slaboj vatri dok mešate drvenom varjačom. Nakon izvesnog vremena izvadite papričice, da ne postane previše pikantna.

Kuvajte apetitku s paradajzom dok se ne dobije gustina koju vi želite. Skroz na kraju se dodaje peršun i sklanja se nakon dva minuta mešanja. Po želji možete da pasirate smesu, da se dobije maksimalno fin pire.

Sipajte ga u teglice, zatvorite ih i sterilišite 20-30 minuta. Od ovih sastojaka se dobija 10-12 teglica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: