Način pripreme
Vazdušasti pužići sa sirom za ljubitelje pogačica i penjurlija.
U 450 g prosejanog brašna dodajte suvi kvasac, šećer i so. U toplo sveže mleko dodajte jaje i ulje, malo umutite i sipajte smesu u brašno.
Umesite testo, dodajući ovde još malo brašna, možda oko 30 grama. Ostavite testo pokriveno krpom ili zatvoreno u posdi da naraste 30 minuta.
Zatim ga razvucite oklagijom u veliki pravougaonik veličine oko 33 x 45 cm, Istopite mslac i njime premažite testo. Zatim izmrvite sir i ravnomerno ga pospite.
Umotajte u rolat i isecite na 16 delova. Rolat se prvo preseče na 2 dela, pa svaka polovina na 2 i tako sve dok ne dobijete 16 komada.
Svaki komad lepo oblikujte rukama. Ređajte pužiće u pleh obložen papirom za pečenje. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu oko 20 minuta. Umutite žumanca sa uljem i ovom smesom premažite narasle pužiće. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 180 stepeni 20 minuta.