Način pripreme
500 grama pasulja operemo i prelivamo hladnom vodom. Potopimo ga na 12 sati. Nakon toga vodu prospemo, sipamo novu i stavljamo u šerpu da provri.
Ponovo prosipamo vodu a pasulj operemo i prebacujemo u glinenu đuvečaru.
U njega dodajemo sitno iseckanu glavicu luka, 2 šargarepe, 1 zelenu papriku i 2 cela čena belog luka, 1 veliki izrendani paradajz.
Začini su biber, dimljena aleva paprika, nana i so. Odozgo stavljamo dimljena rebra.
Sipamo ulje odokativno i vodu dva prsta iznad pasulja u đuvečari. Đuvečaru poklopimo i stavljamo u hladnu rernu.
Prvih pola sata na 220 stepeni, nakon toga smanjimo temperaturu na 150 stepeni i tako 3 sata.
Na kraju umutimo supenu kašiku brašna sa vodom i dodajemo u pasulj sa dimljenenim rebrima u đuvečari, promešamo i vraćamo u rernu na još 15 minuta.
Pogledajte još kako se pravilno kuva pasulj i ekonomične ideje sa pasuljem.