Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Ribnik»Jelo od ribe za Blagovesti

Jelo od ribe za Blagovesti

ZoriZori
Guru
8932865k
Jelo od ribe za Blagovesti
Fotografije: Zori
5 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Jelo od ribe za Blagovesti - izgleda tako ukusno da jedva čekamo praznik"

Potrebni sastojci

  • pastrmka - 2 komada (oko 350 - 400 g svaka)
  • limun - 1/2 komada
  • luk - 2 glavice
  • beli luk - 2 čena
  • šargarepa - 2 komada
  • paprike - 2 komada, crvene
  • pirinač - 1 šolja
  • paradajz - 3 - 4 komada
  • bujon od povrća - 1, 5 šolja
  • ulje - 6 kašika
  • mirođija - 1 kašika, suva
  • peršun - nekoliko svežih grančica
  • biber
  • so
  • kumin - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Pastrmke se očiste od iznutrica i krljušti i operu hladnom vodom. Režu se na kotlete i obilno posipaju solju, biberom, kuminom, sokom od pola limuna i ostavljaju da odstoje oko 30 minuta.

Za to vreme, luk i beli luk se očiste i sitno iseckaju, paprika, šargarepa i paradajz se sitno iseckaju, pirinač se očisti, opere i potopi u hladnoj vodi 20 minuta.

U tiganju na zagrejanom ulju propržite crni luk sa prstohvatom soli i jednim čenom belog luka, postepeno dodajte šargarepu i papriku. Mešajte dok povrće ne omekša. Doda se natopljeni pirinač oceđen od vode. Mešati dok ne bude providan.

Sipajte paradajz i 1, 5 šolju vrućeg bujona od povrća. Promešajte, dodajte preostali beli luk i sačekajte da pirinač nabubri. Zatim se cela smesa začini solju, biberom, suvim vrhovima mirođije po ukusu i sipa u nauljenu tepsiju.

Po vrhu poređajte komade pastrmke i po želji pospite prstohvatom - dve krupno izmrvljene tucane ljute paprike.

Poprskajte tankim mlazom ulja i pecite ukusno jelo od ribe u sredini ugrejane rerne na 160 - 180 stepeni oko 25 minuta.

Kada je jelo gotovo, prekrijte ga aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji 15-20 minuta, kako bi pirinač ostao sočan.

Gotovo jelo od ribe za Blagovesti služi se posuto sitno seckanim svežim peršunom.

Prijatan apetit!

Pogledajte još ukusnih predloga za pastrmku u rerni i kuvanu ribu sa pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: