Način pripreme
Pastrmke se očiste od iznutrica i krljušti i operu hladnom vodom. Režu se na kotlete i obilno posipaju solju, biberom, kuminom, sokom od pola limuna i ostavljaju da odstoje oko 30 minuta.
Za to vreme, luk i beli luk se očiste i sitno iseckaju, paprika, šargarepa i paradajz se sitno iseckaju, pirinač se očisti, opere i potopi u hladnoj vodi 20 minuta.
U tiganju na zagrejanom ulju propržite crni luk sa prstohvatom soli i jednim čenom belog luka, postepeno dodajte šargarepu i papriku. Mešajte dok povrće ne omekša. Doda se natopljeni pirinač oceđen od vode. Mešati dok ne bude providan.
Sipajte paradajz i 1, 5 šolju vrućeg bujona od povrća. Promešajte, dodajte preostali beli luk i sačekajte da pirinač nabubri. Zatim se cela smesa začini solju, biberom, suvim vrhovima mirođije po ukusu i sipa u nauljenu tepsiju.
Po vrhu poređajte komade pastrmke i po želji pospite prstohvatom - dve krupno izmrvljene tucane ljute paprike.
Poprskajte tankim mlazom ulja i pecite ukusno jelo od ribe u sredini ugrejane rerne na 160 - 180 stepeni oko 25 minuta.
Kada je jelo gotovo, prekrijte ga aluminijumskom folijom i ostavite da odstoji 15-20 minuta, kako bi pirinač ostao sočan.
Gotovo jelo od ribe za Blagovesti služi se posuto sitno seckanim svežim peršunom.
Prijatan apetit!
Pogledajte još ukusnih predloga za pastrmku u rerni i kuvanu ribu sa pirinčem.