Način pripreme
Počinjemo tako, što sitno iseckamo luk, šargarepu i beli luk.
Pustite da se tiganj ili šerpa zagreje i u njega sipajte ulje, kada se zagreje dodajte povrće i pržite ga 3-4 min, pa dodajte mleveno meso i propržite ga sa povrćem, takođe ga za to vreme izmrvite drvenom kašikom dok se ne pretvori u mrvice ili vrlo sitne komade.
Ovo je trenutak kada, nakon što je mleveno meso isprženo, sipamo pirinač u tiganj i pržimo ga 1-2 minuta dok ne postane sjajan.
A sada možete dodati paradajz pire i začine, pa dobro promešati i ostaviti da se krčka nekoliko minuta dok ne postane gusta smesa.
Kada već imamo gotov fil, uzimamo paprike 1 po 1 i punimo ih kašikom, možete lagano tapkati da stane što više nadeva.
Na kraju ih lagano pritisnite kašikom. A kad ste već napunili paprike, stavite ih u pleh i nalijte vodom do polovine, pa stavite u rernu na 180 stepeni 30 minuta, kada istekne vreme, izvadite ih, okrenite, posolite i vratite ih u rernu na 30 min na 180 stepeni i kada istekne vreme, punjene paprike su gotove.
I sada krećemo sa sosom za punjene paprike, uzmemo manju šerpicu, stavimo na šporet, stavimo na srednju temperaturu i stavimo maslac u šerpicu.
Kada se istopi dodajemo brašno i stalno mešamo dok ne postane kaša i nema tragova brašna, pa dodajemo mleko, so i biber i stalno mešamo dok se ne redukuje, oko 5 minuta.
I već imamo gotov Bešamel. Sada je vreme da vam kažem da možete da ostavite sos kakav jeste ako ne volite čedar, ali ako ste kao ja i volite ga, dodajte čedar, sklonite šerpicu sa vatre i dobro promešajte dok se ne istopi. Sada imate spreman sos.
Uzmite tanjir, u njega stavite nekoliko paprika i prelijte sosom, možete dodati i grančicu peršuna.
Prijatno uz moje paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem sa jedinstvenim sosom :)
Ako volite punjene paprike, isprobajte naše druge predloge za domaće punjene paprike kao što su ove klasične paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem ili ove posne punjene paprike.