Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjene paprike»Paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem + jedinstveni sos

Paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem + jedinstveni sos

Denis BiserovDenis Biserov
Početnik
19358
Paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem + jedinstveni sos3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
3
"Paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem + jedinstveni sos! Da, sos je zaista TOP!"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 300 g mešavina
  • pirinač - 2 šolje
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • beli luk - 2 čena
  • paprike - 6 komada
  • paradajz pire - 300 ml
  • aleva paprika
  • čubar
  • so
  • biber
  • ulje - 20 ml
  • brašno - 40 g
  • maslac - 40 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • čedar - 140 g
* merne jedinice

Način pripreme

Počinjemo tako, što sitno iseckamo luk, šargarepu i beli luk.

Pustite da se tiganj ili šerpa zagreje i u njega sipajte ulje, kada se zagreje dodajte povrće i pržite ga 3-4 min, pa dodajte mleveno meso i propržite ga sa povrćem, takođe ga za to vreme izmrvite drvenom kašikom dok se ne pretvori u mrvice ili vrlo sitne komade.

Ovo je trenutak kada, nakon što je mleveno meso isprženo, sipamo pirinač u tiganj i pržimo ga 1-2 minuta dok ne postane sjajan.

A sada možete dodati paradajz pire i začine, pa dobro promešati i ostaviti da se krčka nekoliko minuta dok ne postane gusta smesa.

Kada već imamo gotov fil, uzimamo paprike 1 po 1 i punimo ih kašikom, možete lagano tapkati da stane što više nadeva.

Na kraju ih lagano pritisnite kašikom. A kad ste već napunili paprike, stavite ih u pleh i nalijte vodom do polovine, pa stavite u rernu na 180 stepeni 30 minuta, kada istekne vreme, izvadite ih, okrenite, posolite i vratite ih u rernu na 30 min na 180 stepeni i kada istekne vreme, punjene paprike su gotove.

I sada krećemo sa sosom za punjene paprike, uzmemo manju šerpicu, stavimo na šporet, stavimo na srednju temperaturu i stavimo maslac u šerpicu.

Kada se istopi dodajemo brašno i stalno mešamo dok ne postane kaša i nema tragova brašna, pa dodajemo mleko, so i biber i stalno mešamo dok se ne redukuje, oko 5 minuta.

I već imamo gotov Bešamel. Sada je vreme da vam kažem da možete da ostavite sos kakav jeste ako ne volite čedar, ali ako ste kao ja i volite ga, dodajte čedar, sklonite šerpicu sa vatre i dobro promešajte dok se ne istopi. Sada imate spreman sos.

Uzmite tanjir, u njega stavite nekoliko paprika i prelijte sosom, možete dodati i grančicu peršuna.

Prijatno uz moje paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem sa jedinstvenim sosom :)

Ako volite punjene paprike, isprobajte naše druge predloge za domaće punjene paprike kao što su ove klasične paprike punjene mlevenim mesom i pirinčem ili ove posne punjene paprike.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: