Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Lenja ljutenica od pirea

Lenja ljutenica od pirea

Lenja ljutenica od pirea
Fotografije: Potrebitel#341262
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
6
"Ispadne oko 6 teglica po 400 ml lenje ljutenice od pirea"

Potrebni sastojci

  • pire od paprika - 1 tegla 650 ml
  • paradajz pire - 500 g
  • šargarepa - 4 komada, velike
  • voda - 800 ml
  • šećer - 8 kašika
  • so - 2 kašike
  • biber - po ukusu
  • kumin - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Šargarepa se prethodno skuva i samelje u blenderu zajedno sa vodom u kojoj se kuvala oko 800 ml.

U odgovarajućoj posudi sa nelepljivim premazom pomešajte pire od paprika (dostupno u turskim prodavnicama), paradajz pire i mlevenu šargarepu.

Nakon što provri, stavi se na tihu vatru i dodaju so, šećer i začini.

Tako se smesa kuva uz neprekidno mešanje dok se ne dobije gusta konzistencija.

Ljutenica je gotova kada kašika počne da ostavlja trag na dnu posude.

Još vruća, lutenica se sipa u tegle, koje se stavljaju poklopcem na dole da se ohlade i vakumiraju, tako da nema potrebe za dodatnim kuvanjem i sterilizacijom.

Dobićete oko 6 teglica po 400 ml lenje ljutenice od pirea.

Pogledajte i koliko soli se stavlja u ljutenicu i kako se pravi ljutenica u rerni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: