Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Sladak hleb»Jedinstveni kolač sa grožđem

Jedinstveni kolač sa grožđem

Jedinstveni kolač sa grožđem
Fotografije: Teodora Meshterova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
8
"Jesen je omiljena knjiga ispod tolpog ćebeta na kauču i parče domaćeg kolača sa grožđem"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1/2 šolje, plus za uvaljati grožđe
  • kiselo mleko - 200 g
  • maslac - 65 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • brašno - 1 i 1/2 kašičica
  • vanila - 1 ampula, esencija
  • cimet - 1 prstohvat
  • grožđe - 200 g, desertno
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prva stvar koju treba da uradimo za ovaj kolač sa grožđem jeste da operemo grožđe, da ga podelimo na polovinice i da ga očistimo od semenki.

Zatim u posudi umutimo jaja sa šećerom. Istopimo maslac.

Pomešamo sodu za hleb sa kiselim mlekom i mešamo. Dodajemo maslac, kiselo mleko sa sodom, vanilu i cimet u jaja umućena sa šećerom.

Ponovo mešamo.

Zatim postepeno dodajemo prosejano brašno i mešamošpatulom.

Pripremamo pravougaoni kalup za hleb, premazujemo ga maslinovim uljem, stavljamo papir za pečenje koji takođe podmazujemo maslinovim uljem i sa malo brašna.

Sipamo smesu unutra i lepo zagladimo. Uvaljamo grožđe u šećer i ređamo na kolač.

Pečemo u rerni na 180 stepeni 30-40 minuta.

Štapićem ili čačkalicom za zube proveravajte da li je gotovo. Kada se kolač sa grožđem ispeče, ostavljamo ga da se blago ohladi, premeštamo na odgovarajući poslužavnik i posipamo šećerom u prahu i serviramo.

Neka vam je slatko!

Pogledajte još kako se pravi pekmez od grožđa i kako grožđe utiče na holesterol.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: