Način pripreme
Skuvanu cveklu ispasirajte sa vodom dok se ne dobije glatki pire.
Dodajte jedno umućeno jaje plus polovinu drugog. Ostatak pomešajte sa dve kašike svežeg mleka i ostavite da se namaže na pogaču pre pečenja. Dodajte izmrvljeni kvasac i šećer i promešajte.
Prosejte brašno u veliku posudu. U sredini napravite udubljenje i u njega sipajte dobijenu crvenu smesu.
Počnite da mesite testo, postepeno dodavajući omekšali maslac i so, a po potrebi i još brašna.
Kada dobijete glatko i elastično testo, oblikujte ga u kuglu i stavite u nauljenu posudu. Pokrijte prozirnom folijom i krpom i ostavite da se diže 1 sat.
Od dignutog testa isecite komade koje oblikujete u fitilje, uvrtite ih i uvijte testo u pužiće. Svaki poređajte u tepsiju, ostavite malo prostora da naraste.
Ostavite oblikovanu pogaču da se ponovo diže oko 30-40 minuta (u zavisnosti od temperature u prostoriji).
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Pogaču premažite jajetom pomešanim sa mlekom, pa pospite susamom.
Pecite oko 30 minuta ili dok čačkalica kojom probate ne izađe suva.
U mom slučaju, nisam uspela da zadržim divnu crvenu/ružičastu boju hleba sa kvascem, jer sam ga ovaj put ispekla u rerni sa netačnim meračem temperature. Zbog ove činjenice, boja i tekstura su se promenile. Obična rernaneće imati ovaj problem. Ideja je da se hleb ne peče predugo jer on postane braon.
Od ovog testa sam pravila kiflice, koje se peku tačno 17 minuta na 200 stepeni i ostaju crvene. Međutim, za veliku pogaču vreme pečenja je najmanje 30 minuta.
Probajte sami i podelite rezultat. Pogača sa cveklom je zanimljiva i veoma ukusna!
Srećno i dobar apetit!
Pogledajte i kako da napravite pamuk pogaču.