Način pripreme
Mleveno meso se prebacuje u posudu. Začinjava se solju, crnim biberom, kuminom i čubrom po ukusu.
Dodaje se 1 supena kašika blanširanog pirinča, belance umućeno u penu, 1/4 izrendane šargarepe i 1/4 izrendane glavice luka. Lepo se umesi rukama i ostavlja se na jednu noć u frižideru da se začini. Zatim se vlažnim rukama oblikuju male ćuftice za čorbu. Ostavljaju se sa strane.
U odgovarajućoj šerpi se zagreva ulje i postepeno se dodaje očišćeno i sitno naseckano povrće, posuto sa malo soli - crni luk, beli luk, praziluk, šargarepa, paškanat, crvena paprika i celer.
Dodaje se i malo vrućeg bujona od povrća, uz periodično mešanje dok se povrće dinsta. Sipa se polovina vrućeg bujona od povrća i čim tečnost uzavri, unutra se ubacuju ćufte.
Smanjuje se ringla i ostavlja se da vri otprilike 25 minuta. Zatim se dodaje ostali blanširani pirinač i bujon i čim čorba sa ćuftama ponovo uzavri, sklanjamo šerpu sa ringle.
Za zapršku u posudu sipamo 1-2 kutlače bujona iz čorbe, sačekamo da se malo ohladi i u njoj mutimo kiselo mleko, sveže mleko, žumance i usitnjeni čen belog luka.
Dodajemo u čorbu uz neprestano mešanje. Na kraju posipamo sitno naseckanim svežim peršunom.
Prijatno sa mojom ukusnom čorbom sa ćuftama sa telećim mlevenim mesom i povrćem!
Pogledajte takođe koji su savršeni začini za čorbu sa ćuftama, kao i kako se pravi zaprška za čorbu sa ćuftama ili probajte klasičnu čorbu sa ćuftama za ljubitelje.