Način pripreme
Kuvam testeninu u posoljenoj vodi. Školjkice treba da ostanu blago žilave i greška je da se prekuvaju! Perem hladnom vodom i cedim.
Nadev spremam tako što zapržim u smesi maslaca i ulja na sitne kocke iseckan luk, beli luk i narendanu šargarepu. Dinstam dok povrće ne omekša. Dodajem teleće mleveno meso.
Začinjavam kuminom, biberom i alevom paprikom, solju, origanom. Kada je mleveno meso skoro potpuno isprženo dodajem oljušten i na kocke isečen paradajz. Pržim još 3-4 minuta i sklanjam sa ringle.
Od maslaca, ulja, svežeg mleka i brašna spremam gušći sos Bešamel. Začinjavam solju i biberom. Kada je gotov, sklanjam s vatre da se blago ohladi i dodajem tri jaja uz neprestano mešanje.
Mažem četvrtastu posudu za pečenje i posipam dno prezlama. Rasporedim polovinu paste i preko nje mesni nadev.
Posipam s malo kačkavalja i raspoređujem preostalu polovinu paste. Odozgo raspoređujem ravnomerno sos od bešamela i jaja, pokrivam alminijumskom folijom.
Stavljam da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni oko 15 minuta.
Vadim pasticio, sklanjam foliju, posipam preostalim narendanim kačkavaljem i zapečem ponovo da se dobije lepa preplanula korica.
Pasticio sa telećim mlevenim mesom je gotov.