Način pripreme
Listove svežeg peršuna i kobasice sitno iseckajte. Koristila sam hamon i čorizo, ali možete koristiti samo jedan ili drugi, sve dok ima ukupnu težinu od 60 g.
U lonac na šporetu stavite pirinač da se kuva u bujonu. Posolite samo ako bujon nije prethodno posoljen. Sipajte maslinovo ulje i biber i kuvajte na umerenoj vatri oko 20 minuta ili dok se zrna ne skuvaju i upiju tečnost. Generalno, za svaku sortu pirinča je drugačije. Ovde je dobro koristiti okruglo zrno.
Pustite da se gotov pirinač ohladi i sipajte ga u posudu. Dodajte seckani peršun, čorizo i hamon. Zatim stavite žumance i parmezan. Dobro promešajte.
Pripremite tri duboka tanjira. U jednom umutite jaja za pohovanje, u drugi sipajte brašno i u treći prezle.
Navlaženim rukama uzeti smesu i oblikovati kuglice malo veće od oraha. Svaku kuglicu prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje i na kraju u prezle.
Na zagrejanom ulju pržite krokete od pirinča dok ne dobiju lepu zlatastu boju i hrskavu koricu.
Izvadite na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
Poslužite krokete tople ili hladne - u oba slučaja su veoma ukusni.
Kroketi od pirinča sa parmezanom dobro bi se složili sa svežom salatom i sosom po izboru.
Prijatno uz ove hrskave krokete od pirinča sa parmezanom!
Pogledajte i kako da napravite ćuftice od pirinča ili naučite za šta je korisna voda od kuvanog pirinča.