Način pripreme
Dobro očišćeno jagnje se dobro opere. Stavite polovinu jagnjećih iznutrica u šerpu, bez upotrebe džigerice. Preliju se vodom. Voda se posoli. Stave se da se kuvaju.
Mladi luk se očisti i opere. nasecka se. Kuvane iznutrice iseckaju se na sito.
U tiganj se stavlja ulje i proprže se iznutrice. Kada su spremne, izvae se iz tiganja. Dodajse se mladi luk da se prži. Dodaje se pirinač da se prži. Ponovo se dodaju iznutrice i bujon.
Dodaje se i voda, a tečnosti treba da bude 3 puta više od pirinča. Operu se nana i peršun. Naseckaju se. Kada je pirinač skoro gotov, dodaju se zeleni začini.
Pirinač se ostavlja malo sirov jer će nastaviti da se kuva. Začini se solju i biberom. Jagnje se posoli spolja i iznutra. Puni se nadevom - sarmom od iznutrica. Ušiva se.
Krompir se opere i stavlja ceo u pleh. Posoli se. Odozgo se stavlja jagnje. Koristi se pleh sa poklopcem.
Na jagnje se stavlja maslac. Dodaje se voda. Peče se u slabijoj rerni oko 5 sati. Pre nego što se izvadi iz rerne, skida se poklopac pleha da se jagnje zapeče.
Takođe pogledajte kako se jagnjetina marinira ili naučite kako da napravite jagnjeći ražanj.