Način pripreme
Istopimo maslac. Zatim pleh premazujemo istopljenim maslacem i stavljamo jedan list kora koje takođe premažemo maslacem.
Zatim obilno posipamo orasima (ja sam ih lično napravila kao miks). Zatim stavljamo drugu koru koju ponovo premazujemo maslacem.
I tako ponavljate dok vam ne ponestane kora. Isečete ih na ravne kvadrate da nakon što ih ispečete, baklava upije sirup. Između nekih redova pospite rendanu čokoladu.
Zagrejte rernu na 170 stepeni i stavite pleh dok se ne dobije zlatna kora.
U međuvremenu u šerpu stavite šećer i vodu i mešajte dok se šećer ne istopi i provri.
Zatim OBAVEZNO ostavite da se ohladi. Nakon što se šećer potpuno ohladi, dodajete sveže mleko i pavlaku i promešate.
Već ispečene kore još tople prelijete hladnom smesom, kako bi domaća baklava bolje upila.
Baklavu ostavite u frižideru jedan ceo dan. Po vrhu možete posuti kakao, čokoladu ili mleveni pistaći.
Ova mlečno-čokoladna baklava sa orasima i pistaćima je za pravi praznik.
Pogledajte još ukusnih predloga za baklavu iz turske kuhinje i naučite interesantne tajne pripreme baklave.