Način pripreme
Orahe sameljite kuhinjskom seckalicom ili blenderom. Uzmite veliki ravan pleh i premažite dno uljem. Stavite jednu koru, pa je premažite sa malo ulja i preko nje stavite drugu koru, pospite je sa malo šećera. Stavite sledeću koru, premažite je uljem i pospite orasima. Ponavljajte ovako dok ne ostanete bez kora.
Zatim isecite baklavu na dijamante. Stavite u rernu sa gornjim i donjim grejačem na 170 stepeni, dok ne porumeni - 30 minuta. Zatim izvadite pleh i ostavite da se ohladi.
Za to vreme pripremite sirup za baklavu.
Sipajte vodu, šećer, vanilu i koru od limuna u šerpu. Povremeno mešajte na umerenoj vatri dok voda ne provri.
Sačekajte nekoliko minuta i prelijte preko već ohlađene baklave. Ostavlja se preko noći da upije sirup.
Srećni praznici!
Pogledajte i kako da napravite baklavu Saralija ili pročitajte o tajnama turske baklave.