Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Posna praznična baklava za Badnje veče

Posna praznična baklava za Badnje veče

Veronika MihailovaVeronika Mihailova
Inovator
11520411
Posna praznična baklava za Badnje veče
Fotografije: Veronika Mihailova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Posna i ukusna baklava za vašu svečanu trpezu na Badnje veče"

Potrebni sastojci

  • kore za baklavu - jedno pakovanje - 500 g
  • orasi - 400 g
  • ulje - 200 ml
  • šećer - 150 g
  • Za sirup
  • šećer - 400 g
  • voda - 800 ml
  • kora od limuna - od jednog limuna
  • vanila - 2 pakovanja
* merne jedinice

Način pripreme

Orahe sameljite kuhinjskom seckalicom ili blenderom. Uzmite veliki ravan pleh i premažite dno uljem. Stavite jednu koru, pa je premažite sa malo ulja i preko nje stavite drugu koru, pospite je sa malo šećera. Stavite sledeću koru, premažite je uljem i pospite orasima. Ponavljajte ovako dok ne ostanete bez kora.

Zatim isecite baklavu na dijamante. Stavite u rernu sa gornjim i donjim grejačem na 170 stepeni, dok ne porumeni - 30 minuta. Zatim izvadite pleh i ostavite da se ohladi.

Za to vreme pripremite sirup za baklavu.

Sipajte vodu, šećer, vanilu i koru od limuna u šerpu. Povremeno mešajte na umerenoj vatri dok voda ne provri.

Sačekajte nekoliko minuta i prelijte preko već ohlađene baklave. Ostavlja se preko noći da upije sirup.

Srećni praznici!

Pogledajte i kako da napravite baklavu Saralija ili pročitajte o tajnama turske baklave.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: