Način pripreme
Prosejte brašno 3 puta u posudu (tako se radi kad se pravi pogača za praznik), oblikujte udubljenje i u njega stavite so, šećer, ulje, sodu pomešanu sa sokom od limuna i ugrejanu gaziranu vodu.
Promešajte i zamesite meko testo, uvijte krpom na oko 30 minuta. Odvojite mali deo za ukrase, a preostalo testo rasporedite ravnomerno po dnu maloh pleha, namazanog uljem.
Za pogaču Bogovicu je karakteristično da bude bogato ukrašena. Počnite prvo sa krstom - uz pomoć dve viljušte napravite krst po celog prečniku pogače, a posle napravite dva pileta.
Jedno nazovite simbolom kućnog ognjišta, a drugo domaće životinje za zdravlje i berićet. Grožđe za plodnost i sunce za toplotu. Izbušite pogaču na nekoliko mesta viiljuškom oko motiva da ne bi pukla prilikom pečenja.
Stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 190 stepeni i pecite oko 35 minuta dok ne dobije zlatnobraon boju. Uvijte pogaču mokrom i dobro oceđenom čistom krpom na oko 10 minuta da omekša.