Način pripreme
Doza je za 10 tegli od kompota.
Na dno prvo postavljamo 1/4 lista rena ili 1-2 mala korena. Oljuštimo luk i isečemo ga na kockice. Raspoređujemo ga po teglama. Dodajemo 5 zrna crnog bibera i 3 zrna pimenta, prstohvat semena slačice, čen belog luka (po želji) i 1/3 lovorovog lista.
U veću posudu sipamo 3 litre vode u koju dodamo mirođiju, so i šećer. Posle ključanja mešamo dok se sastojci ne istope. Uklonimo sa vatre i sačekamo da se potpuno ohladi. Zatim dodamo sirće.
U svaku teglu rasporedimo dobro oprane kornišone. Rasporedimo cvasti mirođije i prelivamo pripremljenom marinadom.
Steriliziramo 5-6 minuta nakon ključanja vode, izvadimo tegle iz posude u kojoj smo ih kuvali. Okrenemo poklopcem na dole i ostavimo da se ohlade. Ako ih ostavimo u vrućoj vodi, toplotna obrada se nastavlja i rizikujemo da krastavčići omekšaju.
Pojašnjenje: Pre mnogo godina, probala sam ovaj božanstveno ukusan recept za marinirane kisele krastavčiće u kući moje strine. Na pitanje kako ih priprema, žena sa planine Rodopi je odgovorila: „Oči karar“ – na oko. Onda je izvukla staru otrcanu knjigu iz 1971. godine. Sada je i naš omiljeni recept.
Pogledajte i koliko se soli stavlja na kisele krastavčiće i koliko dugo se kuvaju kiseli krastavčići.