Način pripreme
U posudi sa odgovarajućim priborom umutite jaje sa šećerom. Zatim dodajte ulje i med, dobro promešajte do homogene smese. U dobijenu smesu dodajte đumbir i cimet.
Umesite meko i glatko testo (u ovom slučaju u staklenoj posudi), postepeno dodajući u smesu brašno sa praškom za pecivo i vanilom. Po potrebi dodati još malo brašna.
Gotovo testo (u posudi) ostavite u frižideru oko sat vremena da se stegne, prekrivši ga providnom folijom.
Nakon što se testo za božićne kolače stvrdne, na radnoj površini posutoj sa malo brašna oklagijom razvijte testo na 3-4 mm debljine.
Odgovarajućim kalupima isečemo kolače koje stavljamo u pleh obložen papirom za pečenje.
Božićne gurabije pečemo u rerni zagrejanoj na 170 stepeni oko 7-10 minuta, uz stalno praćenje.
Nakon što se božićni medenjaci ohlade, čuvajte ga u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi ili posudi.
Neka su vam slatki i blagosloveni zimski praznici!
Pogledajte još 3 ideje za praznične gurabije, kao i ideje za božićne kolačiće za porodičnu sreću.