Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Božićne gurabije sa medom

Božićne gurabije sa medom

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
191871k
Božićne gurabije sa medom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Tako je lako napraviti božićne kolače - Neka vam budu slatki i blagosloveni zimski praznici!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 do 270 g, od spelte
  • jaje - 1 komad
  • ulje - 90 ml
  • smeđi šećer - 110 g
  • med - 70 g
  • prašak za pecivo - 10 g
  • đumbir - 2 g
  • cimet - 2 g
  • vanila
  • karanfilić - prstohvat, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi sa odgovarajućim priborom umutite jaje sa šećerom. Zatim dodajte ulje i med, dobro promešajte do homogene smese. U dobijenu smesu dodajte đumbir i cimet.

Umesite meko i glatko testo (u ovom slučaju u staklenoj posudi), postepeno dodajući u smesu brašno sa praškom za pecivo i vanilom. Po potrebi dodati još malo brašna.

Gotovo testo (u posudi) ostavite u frižideru oko sat vremena da se stegne, prekrivši ga providnom folijom.

Nakon što se testo za božićne kolače stvrdne, na radnoj površini posutoj sa malo brašna oklagijom razvijte testo na 3-4 mm debljine.

Odgovarajućim kalupima isečemo kolače koje stavljamo u pleh obložen papirom za pečenje.

Božićne gurabije pečemo u rerni zagrejanoj na 170 stepeni oko 7-10 minuta, uz stalno praćenje.

Nakon što se božićni medenjaci ohlade, čuvajte ga u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi ili posudi.

Neka su vam slatki i blagosloveni zimski praznici!

Pogledajte još 3 ideje za praznične gurabije, kao i ideje za božićne kolačiće za porodičnu sreću.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti