Junačka prlenka

JuliyaJuliya
Pomoćnik kuvara
5281792k
Junačka prlenka
Fotografije: Juliya
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
3
"Prlenke, prlenke i ponovo prlenke...nepromenljivi deo bugarske nacionalne kuhinje."

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 450 g
  • sveže mleko - 100 ml
  • voda - 200 ml
  • ulje - 40 ml
  • suvi kvasac - 1 kašičica
  • šećer - 2 kašičice
  • so - 1 kašičica
  • piletina - 300 g (pečena ili kuvana)
  • kačkavalj - 500 g
  • kravlji sir - 300 g
  • žumanca - 3 komada
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipajte mleko i vodu, dodajte kvasac i šećer, promešajte i ostavite 10 minuta.

Dodajte 350 g brašna, so i ulje.

Promešajte, dodajte još brašna, umesite meko testo i ostavite na toplom oko 1 sat.

Sir i kačkavalj narendajte, promešajte i podelite na 4 dela.

Isecite piletinu na komade.

Podelite testo za pljosnati hleb na 3 loptice.

Od svake loptice razvijte okruglu koru debljine 8-10 mm.

U centar stavite 1/3 piletine i 1 deo smese (sir i kačkavalj).

Sakupite i stegnite krajeve kao bošče, spljoštite u ravan krug, preokrenite i uvijte u koru debljine oko 1, 5 cm.

Svaku prlenku premažite žumancem i pospite ostatkom smese (kačkavalj i sir).

Junačku prlenku pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.

Pogledajte i kako se peku prlenke, kao i koje su tajne bugarskih prlenki.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: