Način pripreme
U posudu sipajte mleko i vodu, dodajte kvasac i šećer, promešajte i ostavite 10 minuta.
Dodajte 350 g brašna, so i ulje.
Promešajte, dodajte još brašna, umesite meko testo i ostavite na toplom oko 1 sat.
Sir i kačkavalj narendajte, promešajte i podelite na 4 dela.
Isecite piletinu na komade.
Podelite testo za pljosnati hleb na 3 loptice.
Od svake loptice razvijte okruglu koru debljine 8-10 mm.
U centar stavite 1/3 piletine i 1 deo smese (sir i kačkavalj).
Sakupite i stegnite krajeve kao bošče, spljoštite u ravan krug, preokrenite i uvijte u koru debljine oko 1, 5 cm.
Svaku prlenku premažite žumancem i pospite ostatkom smese (kačkavalj i sir).
Junačku prlenku pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.
Pogledajte i kako se peku prlenke, kao i koje su tajne bugarskih prlenki.