Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Vazdušasta pogača sa semenkama

Vazdušasta pogača sa semenkama

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Kuvar
20640718
Vazdušasta pogača sa semenkama3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"I pošto nam se ova vazdušasta pogača toliko dopala, posuli smo je semenkama – da bude još lepša."

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • suvi kvasac - 7 g
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 1/3 šolje
  • sveže mleko - 300 ml
  • kiselo mleko - 200 g
  • jaja - 3 komada (žumance jednog jajeta se odvaja za premazivanje pogača)
  • mešavina semena - za peciva
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u delu svežeg mleka sa šećerom i jednom kašikom brašna. Ostavite kratko da se aktivira kvasac.

U posebnoj posudi umutite jaja sa solju, uljem, preostalim mlekom i kiselim mlekom.

Brašno prosejte, napravite udubljenje i sipajte kvasac i preostale sastojke.

Umesi se meko testo, pokrije se peškirom i ostavlja se da naraste 20 minuta. Testo se podeli na osam jednakih delova, svaki se oblikuje u pogaču i razvlači se na ne previše tanku koru.

Svaka kora se umotava u rolat, preseče na dva dela celom dužinom, dva dela se umotavaju, uvijaju u puž i stavljaju u nauljeni pleh ili na papir za pečenje.

Tako formirana pogača se ostavi da naraste. Premaže se umućenim žumancetom i pospe semenkama. Peče se na 180 stepeni 35-40 minuta.

Takođe pogledajte u kakvom plehu treba da se peče hleb i obavezno isprobajte naše recepte zavazdušaste pamuk pogače.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:
.