Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Velika pogača za praznike i radne dane

Velika pogača za praznike i radne dane

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Velika pogača za praznike i radne dane
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Sa ovom mekanom i aromatičnom pogačom svaki dan je praznik"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • kvasac - 42 g
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • sirće - 1 supena kašika
  • sveže mleko - 330 ml
  • kiselo mleko - 120 ml
  • jaja - 2 komada
  • žumanca - 1 komad
  • maslac - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u toplom mleku, zajedno sa kašikom šećera i kašikom brašna. Promešajte da se dobije kaša i ostavite na toplom da se aktivira.

Prosejte brašno i napravite udubljenje. Stavite jaja, so, sirće i kiselo mleko. Zamesite testo, dodavajući kvasac dok se potpuno ne upije i dok ne dobijete glatko, srednje tvrdo i elastično testo.

Pokrijte i ostavite da nadođe jedan sat na toplom. Nadošlo testo premesite, izbacite vazduh iz testa, koji se stvorio dok je testo nadolazilo, i podelite testo na nekoliko delova. Oblikujte po želji. Ja sam podelila na četiri dela.

Jedan sam razvukla na fitilj, isekla na tri dela i uplela pletenicu. Uvila sam u oblik puža i stavite u sredinu namazanog pleha.

Drugi deo razvucite na pravougaonu koru, uvijte u rolat i napravite male proreze u razmaku jedan od drugog. Ovaj deo stavite oko srednjeg u plehu.

Treći deo podelite na dva dela. Jedan razvucite na koru i uvijte u rolat. Drugi razvucite na pravougaonu koru debljine oko 10 cm. Stavite rolat, koji ste napravili, u sredinu ove kore, sa strane isecite trakice i ukrstite ih preko rolata.

Stavite u pleh. Od preostlaog dela napravite loptice po ornamente po izboru i ukrasite. Pogaču premažite žumancem i ostavite da nadođe 30-ak minuta. Stavite u rernu i pecite na 160 stepeni oko 45-50 minuta.

Velika pogača za praznike i radne dane je sjajna!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: