Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Paj od limuna za praznik

Paj od limuna za praznik

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7922505k
Paj od limuna za praznik3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Sjajn paj sa limunom, odgovarajuć za svaku prazničnu trpezu."

Potrebni sastojci

  • OSNOVA
  • brašno od spelte - 200 g
  • maslac - 100 g
  • kokosovo ulje - 30 g
  • bademi - 50 g, sirovi
  • šećer - 50 g
  • jaja - 1 komad
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • limun - kora 1/2 citrusa
  • KREM
  • sveže mleko - 500 ml
  • jaja - 2 komada
  • kukuruzni skrob - 2 supene kašike
  • šećer - 5 supenih kašika
  • vanila - 2 komada
  • limun - kora i sok 1 citrusa
  • ZA DEKORACIJU
  • nar - zrna
  • borovnice
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite osnovu za paj tako što u blenderu sameljete sirove bademe i šećer ne mnogo fino. Nakon toga u njih dodajte brašno i obe vrste maslaca i ponovo blendajte.

Dobijene mrvice maslaca prebacite u posudu i dodajte fino narendanu koru polovine limuna, prašak za pecivo i jedno jaje.

Umesite meko testo koje odmah rasporedite prstima u kalup za paj prečnika 24-26 cm oblikovajući i bord. Stavite u frižider na 30 minuta.

Zagrejte rernu na 170 stepeni sa ventilatorom.

Izvadite osnovu za paj iz frižidera i izbockajte je viljuškom kako se ne bi nadula prilikom pečenja. Stavite list papira za pečenje i zrna pasulja ili leblebije i pecite 10 minuta. Zatim sklonite papir i vratite u rernu na još nekoliko minuta dok se ne dobije zlatkasta boja.

Čim osnova za paj bude gotova, ostavite je da se u potpunosti ohladi.

Za krem umutite jaja sa kukuruznim skrobom i vanilom u glatku kašicu.

Zagrejte mleko i šećer i malo pre nego što uzavri u mlazu dodajte smesu od jaja, mešajući.

Kuvajte krem dok se ne zgusti.

Nakon toga sklonite sa ringle i u njega dodajte narendanu koru limuna i sok od 1 malog limuna. Izmešajte kako bi se homogenizovalo i napunite već ohlađenu osnovu paja.

Desert od limuna dekorišite zrnima nara i borovnicama i stavite u frižider na nekoliko sati.

Sjajan paj od limuna, odgovarajuć za svaku prazničnu trpezu.

Ako vam se dopada paj sa limunom, obavezno probajte i naše predloge za tortu sa limunom i kolač sa limunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: