Način pripreme
Prosejte polovinu brašna u posudu ili na radnu površinu.
Napravite udubljenje, dodajte suvi kvasac, jaja, sveže mleko, šećer, so (ako koristite sveži kvasac, stavite da nadođe u posebnoj posudi sa toplom mlekom i šećerom), uljem i kiselom mlekom.
Pomešajte sve sastojke, dobija se lepljiva smesa.
Postepeno dodajte drugi deo brašna, prosejte ga. Mesite dok ne dobijete lagano, glatko i meko testo. Ostavite da nadođe jedan sat na toplom.
Nakon toga oblikujte po želji. Ja sam razvukla na pravougaonik, isekla na trouglove i uvila u kiflice.
Centar sam oblikovala nešto kao ružice od poslednjih trouglova u levo i u desno, nisu baš izgledali kao trouglovi i nisam ih iskoristila za kiflice, uvila sam ih i stavila u centar.
Namažite umućenim žumancem, pospite susamom i ostavite da nadođe dok ne popuni celu posudu i dok ne naraste.
Pecite mekanu pogaču na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni oko 35-40 minuta.
Izvadite iz rerne i pokrijte pogaču krpom, nemojte je kvasiti.
Ostavite da se ohladi (ako možete da odolite) mekanu pogaču za praznik i za radni dan.