Način pripreme
U posudi razbijte jaja i odvojite 1-2 žumanca kojima ćete premazati uskršnji kolač. U preostala jaja dodajte šećer i dobro umutite žicom.
Sipajte toplo mleko (ne vruće), ponovo promešajte. Istopite maslac i dodajte mu ulje, pa ostavite sa strane.
Narendajte koricu od limuna, zaslađivač i arome i dodajte ih jajima. U veliku posudu ili pleh prosijte malo brašna, prstohvat soli i suvi kvasac.
Sipajte mlečnu smesu i počnite da mesite testo, postepeno dodavajući masnoću. Mesite dok ne počnu da se pojavljuju mehurići.
Testo treba da bude mekano i rastegljivo, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mestu da naraste. Kada se posuda napuni, podelite testo na loptice.
Svaku lopticu razvijte na nauljenoj površini, premažite marmeladom od šipka. Pritisnite testo prstima da zatvorite fitilj i dva po dva ih umotajte.
U nauljenu tepsiju ili pleh obložen papirom za pečenje, u centar stavite prvog uvijenog puža. Oko njega idu umotani delovi.
Ostavite da naraste, pa premažite umućenim žumancetom sa malo mleka i ulja, pospite bademima i granuliranim šećerom. Pecite u umerenoj rerni do lepe zlatne boje.
Pogledajte i kako se pravi testo za uskršnji kolač i obavezno isprobajte naše isprobane recepte za uskršnje kolače bez niti.