Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita sa keljom i sirom

Pita sa keljom i sirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pita sa keljom i sirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Kelj je izuzetno koristan, zbog toga ga uključite i u druge recepte osim u ovu pitu sa keljom i sirom"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 400 - 430 g, fine
  • jaja - 4 komada, velika ili 5 srednje veličine
  • kravlji maslac - 100 g, istopljeni
  • ulje - oko 3 supene kašike
  • sir - 260 g
  • kiselo mleko - 220 g (oko 1/2 kantice, 4.5% masnoće)
  • kelj - 100 g
  • so - 2 prstohvata
  • sirće - 1 supena kašika
  • soda bikarbona - 1 kašičica, ravna
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite listove kelja od debljih i tvrdih žilica.

Poparite ih na 5-6 minuta u ključaloj vodi sa kašikom sirćeta i prstohvatom soli. Izvadite i kada se ohlade, izlomite ih.

Za drugi deo nadeva za našu pitu ugasite sodu u kiselom mleku.

Umutite jaja sa prstohavtom soli (ako je sir mnogo slan, nemojte stavljati so).

U njih sipajte nabubrelo kiselo mleko, dve-tri kašike ulja i izmrvljeni sir.

Dobro izmešajte.

Podmažite pravougaonu tepsiju s malo istopljenog maslaca i stavite jednu koru. namažite maslacem, stavite drugu na nju i rasporedite oba nadeva - sa jajima i sirom, i sa keljom.

Ponovite proceduru na ovaj način dok ne nestane sastojaka.

U zavisnosti od toga kako volite pitu sa zelenišem - sa bogatijim nadevom ili pak s više hrskavih kora, možete da stavite više kora ili više nadeva.

Kada ste stavili celu pitu sa sirom, isecite je na kvadrate kako bi se lakše ispekla. Na svaki kvadratić stavite po komadić maslaca dodatno, po želji.

Pecite na 170 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni otprilike 40 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja.

Jedite ukusnu pitu sa sirom i keljom toplu ili hladnu, uvek je sjajna!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: