Način pripreme
Pripremite nadev za pitu tako što ćete listove kelja kuvati u slanoj vodi 15 minuta.
Koristite samo nežni deo bez debelih vena i drški. Ocedite, ohladite i iseckajte.
Praziluk očistite pa izmerite 160 g, možda i malo više.
Praziluk iseckajte i prodinstajte na ulju sa kašikom maslaca i malo soli dok ne omekša.
U posudi lagano umutite jaja, dodajte kuvani pirinač, kiselo mleko, izmrvljeni ovčiji sir, seckani kelj i dinstani praziluk zajedno sa masnoćom. Dobro promešajte.
Ako ste koristili manja jaja i smesa je pregusta, možete dodati još jedno jaje. Takođe, ako sir nije previše slan, možete ga dodati još malo. Moj ovčiji sir je jako slan i koristim samo 120 g, jer ne želim da bude glavni u ovoj piti.
Raširite kore i uzimajte po dve, ravnomerno slažući fil i uvijajte, pa stavite u okrugli, nauljeni pleh, u obliku puža.
Oblikovanu uvijenu pitu obilno premažite maslacem i pecite na 165-170 stepeni dok ne postane prijatno zlatna i hrskava.
Da malo omekša, nakon vađenja iz rerne, umotajte tepsiju 10-15 minuta krpom. Ja lično umotavam samo kratko da bi kore bile još malo hrskave odozgo.
Omiljena u mojoj porodici pita sa prazilukom, pirinčem i keljom, nadam se da će vam se dopasti.
Bon apeti!
Pogledajte još o tome kako da napravite savršen nadev za pitu, kao i da razumete razliku između bureka i pite.