Način pripreme
Ako koristite sušene vrganje, namočite ih u toploj vodi na otprilike 30 minuta. Procedite ih i sačuvajte vodu za kuvanje. Ako su sveži, naseckajte ih na komade.
U tiganju zagrejte 3-4 supene kašike maslinovog ulja i zapržite svinjski biftek dok ne postane zlatast. Izvadite ga i ostavite sa strane.
U isti tiganj dodajte još malo masnoće i zapržite luk, beli luk, šargarepu i paprike dok ne omekšaju. Dodajte vrganje i kuvajte 3-4 minute.
Dodajte alevu papriku i dobro izmešajte. Zatim dodajte narendani paradajz, potopljeni šafran sa vodom, vino i malo vode od vrganja ako su suvi. Začinite solju i crnim biberom.
Smesu od povrća prebacite u đuvečaru. Dodajte zaprženo meso i pažljivo izmešajte. Ukoliko želite zalijte pavlakom za bogatiji ukus.
Stavite poklopac đuvečare i stavite je u hladnu rernu. Uključite na 180 stepeni i pecite otprilike sat vremena. Ukoliko je potrebno, proveravajte tečnost i dodajte malo vode ili bujona.
Kada izvadite đuvečaru iz rerne, ostavite da se odmori na 10-15 minuta.
Pospite svežim peršunom i servirajte svinjski biftek sa šafranom i vrganjima u đuvečari sa garnirungom po izboru - krompir pireom, pirinčem ili hlebom.
Prijatno!
Pogledajte još kako da obradite đuvečaru, pre nego što je upotrebite.