Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Đuveč»Svinjski biftek sa šafranom i vrganjima u đuvečari

Svinjski biftek sa šafranom i vrganjima u đuvečari

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
10923749
Svinjski biftek sa šafranom i vrganjima u đuvečari
Fotografije: Albena Atanasova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Svinjski biftek sa šafranom i vrganjima u đuvečari servirajte sa prilogom po izboru - krompir pireom, pirinčem ili hlebom."

Potrebni sastojci

  • svinjski biftek - 500 g
  • vrganji - 200 g, sušeni ili sveži
  • šafran - 1 prstohvat
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 3 čena
  • šargarepa - 1 komad
  • paparike - 2 komada
  • paradajz - 2 komada
  • belo vino - 100 ml
  • pavlaka za kuvanje - 50 ml
  • maslinovo ulje - 3 - 4 supene kašike
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • crni biber - po ukusu
  • peršun - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ako koristite sušene vrganje, namočite ih u toploj vodi na otprilike 30 minuta. Procedite ih i sačuvajte vodu za kuvanje. Ako su sveži, naseckajte ih na komade.

U tiganju zagrejte 3-4 supene kašike maslinovog ulja i zapržite svinjski biftek dok ne postane zlatast. Izvadite ga i ostavite sa strane.

U isti tiganj dodajte još malo masnoće i zapržite luk, beli luk, šargarepu i paprike dok ne omekšaju. Dodajte vrganje i kuvajte 3-4 minute.

Dodajte alevu papriku i dobro izmešajte. Zatim dodajte narendani paradajz, potopljeni šafran sa vodom, vino i malo vode od vrganja ako su suvi. Začinite solju i crnim biberom.

Smesu od povrća prebacite u đuvečaru. Dodajte zaprženo meso i pažljivo izmešajte. Ukoliko želite zalijte pavlakom za bogatiji ukus.

Stavite poklopac đuvečare i stavite je u hladnu rernu. Uključite na 180 stepeni i pecite otprilike sat vremena. Ukoliko je potrebno, proveravajte tečnost i dodajte malo vode ili bujona.

Kada izvadite đuvečaru iz rerne, ostavite da se odmori na 10-15 minuta.

Pospite svežim peršunom i servirajte svinjski biftek sa šafranom i vrganjima u đuvečari sa garnirungom po izboru - krompir pireom, pirinčem ili hlebom.

Prijatno!

Pogledajte još kako da obradite đuvečaru, pre nego što je upotrebite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: