Način pripreme
1. Očistite ceo svinjski biftek od opni i viška masnoće po površini. Utrljajte biber i ostavite ga 20 minuta na sobnoj temperaturi.
Ako ste biftek izvadili iz frižidera i odmah ga pripremate, neće se ispeći ravnomerno, posebno ako je malo deblji.
2. Za to vreme ugrejte maslac sa kašikom maslinovog ulja i stavite crni luk isečen na tanke žulijene. Posolite ga i ostavite na slaboj vatri dok lepo ne omekša.
3. Kajsije očistite od koštica i nasecite ih. Stavite ih u luk, zajedno sa malo smeđeg šećera. Ako kajsije nisu previše sočne i ne puštaju vodu, dolijte malo vode i kuvajte ih dok ne omekšaju. Možete da dodate i malo belog vina ili sveže isceđen sok od limuna, za laganu kiselost sosa.
4. Sklonite sa vatre i ispasirajte. Kako bi razredili smesu, možete da dodate vodu i malo maslinovog ulja.
5. Uključite rernu na 200 stepeni.
Ugrejte tiganj na jakoj vatri. Sipajte sasvim malo maslinovog ulja i sa svih strana upržite biftek da ga zatvorite i da dobije prijatnu braon boju. Pri kraju prženja pospite aromatični ruzmarin.
6. Odmah sve ubacite u rernu i pecite 15 minuta. Vreme zavisi od debljine mesa, pa ako je meso tanje, smanjite vreme pečenja ili obrnuto.
U svakom slučaju nemojte da se brinete čak i da je malo roze u sredini, jer to nije nikakav problem, jer ga uvek možete iseći na deblje kolutove i da njih na kratko propržite sa obe strane i da jelo bude perfektno.
Bolje je da bude ovakvo, nego da ga prepečete i preterano isušite ovo lepo svinjsko meso.
7. Važno je da kada izvadite biftek iz rerne on odstoji najmanje 7-8 minuta bez kontakata. Na taj način ćete sačuvati sokove unutra i meso će biti sočno i ukusno.
8. Poslužite uz ukusni sos od kajsija, pospite krupnom morskom solju. To će napraviti kontrast između slatkog i slanog i na taj način će svinjski biftek sa kajsijama biti mnogo ukusniji i prijatniji.
Prijatno!