Svinjski biftek sa kajsijama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78916k985
Svinjski biftek sa kajsijama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
21/08/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
3
"Smelo eksperimentišemo u kuhinji i rezultat je fantastičan - svinjski biftek sa kajsijama"

Potrebni sastojci

  • svinjski biftek - 1 komada, oko 360 g
  • crni luk - 1/2 glavice
  • kajsije - 5 komada, dobro satrele
  • smeđi šećer - 2 kašike ili po ukusu
  • maslac - 2 kašike
  • maslinovo ulje - 4 kašike
  • biber - po ukusu
  • ruzmarin - 2 prstohvata, suv
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očistite ceo svinjski biftek od opni i viška masnoće po površini. Utrljajte biber i ostavite ga 20 minuta na sobnoj temperaturi.

Ako ste biftek izvadili iz frižidera i odmah ga pripremate, neće se ispeći ravnomerno, posebno ako je malo deblji.

2. Za to vreme ugrejte maslac sa kašikom maslinovog ulja i stavite crni luk isečen na tanke žulijene. Posolite ga i ostavite na slaboj vatri dok lepo ne omekša.

3. Kajsije očistite od koštica i nasecite ih. Stavite ih u luk, zajedno sa malo smeđeg šećera. Ako kajsije nisu previše sočne i ne puštaju vodu, dolijte malo vode i kuvajte ih dok ne omekšaju. Možete da dodate i malo belog vina ili sveže isceđen sok od limuna, za laganu kiselost sosa.

4. Sklonite sa vatre i ispasirajte. Kako bi razredili smesu, možete da dodate vodu i malo maslinovog ulja.

5. Uključite rernu na 200 stepeni.

Ugrejte tiganj na jakoj vatri. Sipajte sasvim malo maslinovog ulja i sa svih strana upržite biftek da ga zatvorite i da dobije prijatnu braon boju. Pri kraju prženja pospite aromatični ruzmarin.

6. Odmah sve ubacite u rernu i pecite 15 minuta. Vreme zavisi od debljine mesa, pa ako je meso tanje, smanjite vreme pečenja ili obrnuto.

U svakom slučaju nemojte da se brinete čak i da je malo roze u sredini, jer to nije nikakav problem, jer ga uvek možete iseći na deblje kolutove i da njih na kratko propržite sa obe strane i da jelo bude perfektno.

Bolje je da bude ovakvo, nego da ga prepečete i preterano isušite ovo lepo svinjsko meso.

7. Važno je da kada izvadite biftek iz rerne on odstoji najmanje 7-8 minuta bez kontakata. Na taj način ćete sačuvati sokove unutra i meso će biti sočno i ukusno.

8. Poslužite uz ukusni sos od kajsija, pospite krupnom morskom solju. To će napraviti kontrast između slatkog i slanog i na taj način će svinjski biftek sa kajsijama biti mnogo ukusniji i prijatniji.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: