Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Kuvana turšija bez ključanja

Kuvana turšija bez ključanja

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
12523750
Kuvana turšija bez ključanja2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
10
"Kuvana turšija bez ključanja - njena osnovna misija je da dopuni ukus božićnih sarmi."

Potrebni sastojci

  • karfiol - 1 komad
  • šargarepa - 1.5 kg
  • paprike - 1 kg
  • kupus - 1 glavica kupusa
  • voda - 2 litre
  • vinsko sirće - 200 ml
  • morska so - 6 supenih kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • crni biber - u zrnu
  • lovorov list - 3 lista
  • beli luk - 1 glavica
  • mirođija - grančice, po želji ili cela
* merne jedinice

Način pripreme

Operite i naseckajte povrće na krupne komade ili ostavite male cele.

Poređajte ih gustu u tegle ili veliku posudu.

Priprema marinade:

U šerpu stavite vodu, so, šećer, sirće, crni biber i lovorove listove.

Ostavite tečnost da uzavri i dobro izmešajte da se so i šećer istope. Kada proključa, skinite sa vatre.

Dok je marinada još uvek vruća, zalijte povrće prekrivajući ih u potpunosti.

Stavite po nekoliko oljuštenih mlevenih čenova belog luka i grančica mirođije ili celera.

Povrće pritisnite nečim teškim (na primer tanjirom ili kamenom, ukoliko koristite veliku posudu) da ne bi isplivalo.

Zatvorite tegle ili posudu poklopcima i ostavite na tamnom i hladnom mestu.

Turšija će biti spremna za konzumaciju nakon 4-7 dana u zavisnosti od temeprature u prostoriji. Ako je toplo, proces fermentacije će biti brži.

Ovaj recept za kuvanu turšiju je savršen, zato što nije potrebno ključanje niti duga termička obrada, a povrće ostaje hrskavo i ukusno!

Pogledajte još zašto mi omekšava turšija, kao i kako da presečemo turšiju aspirinom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: