Način pripreme
Operite i naseckajte povrće na krupne komade ili ostavite male cele.
Poređajte ih gustu u tegle ili veliku posudu.
Priprema marinade:
U šerpu stavite vodu, so, šećer, sirće, crni biber i lovorove listove.
Ostavite tečnost da uzavri i dobro izmešajte da se so i šećer istope. Kada proključa, skinite sa vatre.
Dok je marinada još uvek vruća, zalijte povrće prekrivajući ih u potpunosti.
Stavite po nekoliko oljuštenih mlevenih čenova belog luka i grančica mirođije ili celera.
Povrće pritisnite nečim teškim (na primer tanjirom ili kamenom, ukoliko koristite veliku posudu) da ne bi isplivalo.
Zatvorite tegle ili posudu poklopcima i ostavite na tamnom i hladnom mestu.
Turšija će biti spremna za konzumaciju nakon 4-7 dana u zavisnosti od temeprature u prostoriji. Ako je toplo, proces fermentacije će biti brži.
Ovaj recept za kuvanu turšiju je savršen, zato što nije potrebno ključanje niti duga termička obrada, a povrće ostaje hrskavo i ukusno!
Pogledajte još zašto mi omekšava turšija, kao i kako da presečemo turšiju aspirinom.